Bouw mee aan de patiëntvriendelijke verbandwisselkamers in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis!

Waarom zijn nieuwe verbandwisselkamers zo hard nodig?
Sem liep ernstige brandwonden op en werd opgenomen in het brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis. Iedere dag moet zijn verband verwisseld worden. Dat is noodzakelijk om infecties en uitdroging van de brandwond te voorkomen. Bij een brandwond liggen de zenuwuiteinden bloot, dat is extreem gevoelig. Het verband losmaken en de wond schoonmaken is dan ook ontzettend pijnlijk. Sems moeder: ‘Die verbandwissels vond hij verschrikkelijk. In het brandwondencentrum onderging hij ze iedere dag. Soms duurde het wel twee uur en deed het zoveel pijn dat hij het uitkrijste van de pijn.’

Onderzoek bewijst: ontspanning en afleiding helpen om de pijn te verminderen
Onderzoek heeft bewezen dat afleiding helpt om pijn te verminderen. Daarom slaan de Nederlandse Brandwonden Stichting en het Maasstad Ziekenhuis de handen ineen om ruimtes creëren waarin kinderen en volwassenen met brandwonden afleiding vinden tijdens de extreem pijnlijke, dagelijkse verbandwissel. 25 procent van de patiënten in het brandwondencentrum is jonger dan vier jaar. Daarom wordt één van de kamers speciaal ingericht voor kinderen.

Onze droom: patiëntvriendelijke verbandwisselkamers
In deze patiëntvriendelijke verbandwisselkamers willen we alles uit de kast halen. Voor de kindvriendelijke verbandwisselkamer: vrolijke muren, een lichtgevend wolkenplafond en lichtgevende waterbuizen met bubbels. Zodat kinderen zich in een compleet andere wereld wanen en hun angst en pijn naar de achtergrond kunnen verdwijnen. Dat is belangrijk om trauma op de lange termijn te voorkomen. Ook de verbandwisselkamer voor jongeren en volwassenen richten we zo in dat ze afgeleid worden van de pijn. Maar hier is veel geld voor nodig.

Het ontwerp voor de verbandwisselkamer speciaal voor kinderen
Er is goed nagedacht over het ontwerp van de nieuwe verbandwisselkamer speciaal voor kinderen. De wetenschap heeft aangetoond dat kleuren invloed hebben op de stemming van mensen. De huidige verbandwisselkamers zijn grijs: emotieloos en saai. In de nieuwe kamer voor kinderen komt veel groen (ontspanning, geen stress) en blauw (rust, stabiliteit) terug. De leefwereld van kinderen wordt gestimuleerd door de vrolijke muren en de verplaatsbare magnetische figuren op de wanden, zoals vlinders en vogels. Dit helpt bij het uiten van hun gevoelens en zorgt voor interactie met het kind. Ook het scherm boven het bad zorgt voor afleiding, net als de lichtgevende waterbuizen met bubbels en het lichtgevend wolkenplafond. De ruimte is groter, zodat er meer ruimte is voor de ouder en zorgverleners die aanwezig zijn tijdens de verbandwissel. En ook aan de autonomie van het kind is gedacht: een trap naast het bad zorgt ervoor dat het kind zélf het bad in kan gaan.