Pijn en pijnbestrijding bij brandwonden

Pijn is een hardnekkig probleem in de brandwondenzorg. Iedere dag moet het verband bij brandwondenpatiënten verwisseld worden: een noodzakelijk proces om infecties en uitdroging te voorkomen, maar ook een extreem pijnlijk proces. Voor kinderen – maar óók voor jongeren en volwassenen – is dit vaak een nare herinnering aan hun opname in het brandwondencentrum.Z

Waarom is een verbandwissel zo pijnlijk?

Bij brandwonden liggen de zenuwuiteinden bloot. Dat is extreem gevoelig. Een zuchtje wind langs de brandwond kan dan al voor veel pijn zorgen, laat staan het losmaken van het verband en het schoonmaken van de wond. Een aangename omgeving en afleiding zorgen ervoor dat pijn en angst bij kinderen, jongeren en volwassenen naar de achtergrond verdwijnt tijdens de verbandwissels en wondverzorging. Patiëntvriendelijke verbandwisselkamers en virtual reality zijn twee voorbeelden om de beleving van patiënten tijdens pijnlijke verzorgingsmomenten te beïnvloeden.

huidige verbandwisselkamer

De huidige verbandwisselkamer

Patiëntvriendelijke verbandwisselkamers
Het verschil tussen de huidige verbandwisselkamer in het Brandwondencentrum van het Maasstad Ziekenhuis en de beoogde verbandwisselkamer speciaal voor kinderen is groot. In het nieuwe ontwerp is de omgeving van de kamer vele malen aangenamer en wordt een patiëntje op verschillende manieren afgeleid. De wetenschap heeft aangetoond dat kleuren invloed hebben op de stemming van mensen. De huidige kamer is grijs: emotieloos en saai. Maar in de nieuwe kamer komt veel groen (ontspanning, geen stress) en blauw (rust, stabiliteit) terug. De leefwereld van kinderen wordt gestimuleerd door de verplaatsbare magnetische figuren op de wanden, zoals vlinders en vogels. Dit helpt bij het uiten van hun gevoelens en zorgt voor interactie met het kind. Ook het scherm boven het bad zorgt voor afleiding, net als de lichtgevende waterbuizen met bubbels en het lichtgevend wolkenplafond. De ruimte is groter, zodat er meer ruimte is voor ouder en zorgverleners die aanwezig zijn tijdens de verbandwissel. En ook aan de autonomie van het kind is gedacht: een trap naast het bad zorgt ervoor dat het kind zélf het bad in kan gaan.

Virtual Reality
Ander onderzoek heeft aangetoond dat Virtual Reality effectief is in het verminderen van pijn en angst tijdens verbandwisselingen. Bij Virtual Reality wordt een spel gespeeld in een computergestuurde bril, waarbij de brildrager de virtuele wereld en het spel op verschillende manieren kan beïnvloeden. Doordat een groot deel van de aandacht van de brildrager naar het spel gaat, blijft er minder aandacht over voor de pijn en de behandeling. Dit effect is zo krachtig dat mensen minder pijn en spanning ervaren. Via ‘Virtual Reality’ kunnen de pijnprikkels bij brandwondenslachtoffers zelfs met 33% afnemen!

Virtual Reality Brandwondencentrum2